Hargailah Ayah dan Ibu Korg Selagi Mereka Masih Ada ♥

Assalamualaikum . Haii ! Tersentuh tak dengan tajuk entri kali ni ? Adakah jawapan anda ya dan tidak ? Bagus ! Anda dikehendaki untuk baca sampai habis . :)


Korg , anis nak tanya korg lah kan . Pernah ke korg melawan atau menjawab bila ayah atau ibu korg tengah marah-marah , bertanya atau apa-apa je .. Pernah ? Hmm .. Mungkin sesetengah manusia macam tu .. Tapi , korg perlu sedar , siapa org yg korg melawan tu ..

Mungkin korg akan cakap , " kisah plak aku ? makbapak aku , suka hati aku lah ! " . Okay , fine . Segelintir daripada korg , memang pantang ditegur . Walaupun benda tu sekecik-kecik semut . Hmm .. Korg juga tahu yg , " syurga di bawah telapak kaki ibu " . Tahu kan ?

Dekat entri ni , anis bukan lah nak perli or kutuk korg , yg korg ni melawan lahh .. Menjawab cakap mak ayah lahh .. Tak terlintas dalam fikiran anis nak fikir mcm tu . Dekat entri ni , anis cuma nak kasi nasihat je . At least , anis kongsi apa yg anis tahu , kan ?

Korg .. Mungkin , apa yg anis taip dekat entri ni , korg tak berapa nak faham ayat anis . Tapi , mungkin korg akan faham kalau ikut kehidupan manusia yg real ~

Ibu : Eh , korg nak ikut ibu tak pergi beli barang ?

Disebalik ayat ibu korg tu , ibu korg sebenarnya nak ditemani oleh anak-anak yg telah dikandungkannya .. Kalau korg fikir balik lah kan , mesti ibu korg tanya berkali-kali soalan yg sama kan ? Itu menandakan , yg ibu kita nak sangat-sangat anak dia temankan dia pergi beli barang .. 

Ibu : Korg ni , kalau tak buat benda-benda macam tu tak boleh ke !

Ada juga maksud yg tersirat disebalik ayat ni . Mungkin bagi korg , ini cuma satu kemarahan ibu korg .. Tapi , fahamilah .. Yg ibu korg , hanya nak kan yg terbaik untuk korg .. Korg kan darah daging dia , mestilah dia nakkan yg terbaik untuk anak dia . Korg kena fikir tu ~

Ibu : Jangan lah degil cakap ibu ni ..
Anak : Ibu ni ! Biarlah saya nak keluar . Salah ke ? Tak kan ?

Korg dinasihati supaya , jangan melawan atau menjawab apa yg ibu korg cakap tu .. Macam yg anis cakap tadi , ibu korg hanya nakkan yg terbaik untuk anak dia .. 

Ayah : Ayah takde duit lagi , nanti kalau dah ada , ayah belikan ..

Fahamilah bahawa ayah korg dalam kesempitan .. Kesempitan apa ? Kesempitan dalam wang nya .. Segelintirnya ada yg tahu , ayah dia takde duit , tapi still minta benda tu .. Kalau korg nak tahu , ayah korg akan rasa sedih sangat-sangat waktu tu sebab tak dapat bagi apa yg anak dia nak .. Janganlah jadi kejam sampai macam tu ..

Ayah : Nanti ayah datang lagi ye ? ( sambil menangis )

Ayah korg nak anak-anak dia tahu yg , dia terlalu sayangkan korg .. Teramat sayangkan korg .. Korg kenalah faham .. Kalau anis nampak mak atau ayah anis menangis , confirm-confirm anis menangis sekali .. Sebab anis sedih bila dorg sedih ..

Kalau boleh , jangan lah korg kecik kan hati dorg , kecewakan dorg , sedihkan dorg , kasi dorg menangis .. Elakkan semua tu okay ? Siapa yg nak tengok ayah dengan ibu dia yg sebaik-baik nya tu , menangis kesedihan kan ? Kalau anis , anis taknak buat parents anis menangis tahu ?

Tak kiralah masalah tu kecik or besar .. If masalah tu membawa kesedihan dekat parents anis .. Anis ketepikan .. Anis tak sanggup nak tengok mak ayah anis menangis kesedihan .. Korg sanggup ke ?

Kepada yg selalu melawan , membantah dan menjawab cakap ibubapa korg .. Hmm .. Insaflah sebelum terlambat .. Kalau anis lah kan , melawan ckp mak ayah anis .. Anis akan rasa bersalah gila sampai menangis .. :') Bayangkan eh korg , punyalah korg maki hamun mak ayah korg sbb itu ini .. Sekali , mak ayah korg meninggal .. 

Bukan anis doakan , tapi anis kasi contoh .. Anis nak korg rasa betapa peritnya bila kita kehilangan ibubapa yg selama ni menjaga kita sampai sekarang . Korg tak terfikir macam tu ke ? Tak banyak yg anis nak cakap , jadi sampai sini je lah ye ? :(
♥ Terima Kasih Daun Keladi , Like dan Follow Kalau Sudi ♥

8 Purplelicious:

sYiRa LoKMaN said...

setuju dgn entry ny :)

Anis said...

@sYiRa LoKMaN Anis hanya berkongsi apa yg anis tahu :)

eva said...

suka sgt entri ni ;) perlu sedar dgn tanggungjwb kta dgn parents selagi masa ada.. sayangi mereka tak terkira apa2pun, :')

Anis said...

@eva betul-3 .. Selagi ibubapa kita masih ada , selagi tu kita kena jalankan tanggungjawab kita sebagai anak . :)

I am who I am ! said...

nhe yg buat makin terharu haru biru . ngee . neway . perkongsian yg menarik . kita harus hargai mereka . tanpa mereka , kita takda kat dunia nhe . :)

budak9APMR:) said...

@Anis entri nie buat sye tersentuh,mmg btol ape yg anis ckp kan.bdk2 skang sme mcm tue.termsuklah sye. btw, thx sbb post nsht yg sgt2 bergune nie.^.^

Anis said...

@I am who I am ! Yeah . That's right ! :)

Anis said...

@budak9APMR:) Kita mampu mengubahnya ^_^